Roxana Mândruțiu, despre umanism și drepturile omului de Ziua Internațională a Umanismului, la Alba Iulia

Probabil foarte mulți dintre noi nu știam că există o zi în care se sărbătorește umanismul.  Ei bine, Ziua Internațională a Umanismului se sărbătorește azi, pe 21 Iunie, ocazie cu care s-a organizat la Alba Iulia conferința cu titlul: „Despre Umanism: O idee a libertății prin rațiune”.

Ce este umanismul? Este un set de idei privind intrebările esențiale  de gen: Care este sensul vieții?Ce înseamnă să fi un om bun?, Cum putem înțelege lumea înconjurătoare?  “Răspunsurile umaniste se focalizează pe potențialul uman – de a descoperi lumea prin rațiune, de a construi o viață cu însemnătate și o societate în care să prevaleze dreptatea”. Răspunsurile pentru cele 3 întrebări de mai sus le-am  aflat participând la conferință, ascultând părerile si prezentările celor mai bine pregătiți si documentați in acest domeniu.

Roxana MandruțiuSpeakerii aparținând orașului gazdă din cadrul conferinței despre umanism au fost: Marius Rotar,  cercetător istoric la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Ciprian Cucu, asistent Universitar la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și membru al Asociației Secular-Umaniste din România. Alături de ei,  Roxana Mândruțiu, colaborator extern al cabinetului nostru. Roxana  este absolventă a Facultații de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și avocat in Baroul Cluj. Roxana este membru în Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile omului, acordând consultanță juridică, asistență și reprezentare pro bono persoanelor defavorizate, provenind din grupuri vulnerabile sau aflându-se în situații de risc, care pot întâlni obstacole în realizarea și protecția drepturilor lor fundamentale.

Așa cum era de așteptat, în cadrul conferinței Roxana a vorbit despre Umanism si Drepturile Omului. Sprijinirea democraţiei şi a drepturilor omului reprezinta unul dintre fundamentele umanismului. Conceptul provine din ceea ce considerăm demnitatea umană. Aceasta presupune recunoaşterea valorii egale a fiinţelor umane, fiecare fiinţă umană având o valoare indiferent de statutul social sau productivitatea economică. Dreptul la viaţă, dreptul la libertate şi siguranţă, dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, libertatea de exprimare şi dreptul a nu fi discriminat sunt drepturi şi libertăţi fundamentale fără de care nu este posibilă funcţionarea democratică a societăţii, a mai precizat Roxana Mândruțiu in discursul său.

Încheiem week-end-ul cu o idee mai aproape de conceptul ce a stat la baza evenimentului de astăzi. Felicitări Roxana, și la mai mare!

 

Lasă un răspuns